Jak wyekwipować kuchnię, aby była funkcjonalna?
Rozpakowanie toreb z zakupami wymaga wysoko rozwiniętych logistycznych umiejętności, podobnie szukanie potrzebnych szklanek a także towarów, z których zamierzamy ugotować obiad.
Odpowiednio przemyślany plan kuchni sprawi, iż bez kłopotu poradzimy sobie z wszelkimi zadaniami – jeśli nie zapomnimy o fundamentalnych zasadach ergonomii kuchennej.

Źródło: Bosch
W pomieszczeniach kuchennych wyróżniamy parę kluczowych stref. Schładzarka a także poszczególne kredensy jest to strefa zasobów, wszelakie miejsca, w których umieściliśmy naczynia oraz sztućce – przechowywania; oprócz tego mamy strefę przeznaczoną do zmywania, przyrządzania jak też kucharzenia. Doskonale, jeżeli poszczególne punkty będą odtwarzać następujące po sobie czynności, które wykonujemy w kuchni.
Zainteresował Cię wpis treść?! To przejdź do oferty, aby zapoznać się z dodatkowymi info na ten temat, które dla Ciebie podaliśmy.
Stąd schładzarka a także szafki z artykułami spożywczymi powinny znaleźć się niedaleko wejściowych drzwi aniżeli w głębi kuchni – ułatwi to nam rozpakowywanie towarów. Doskonale, jeżeli już tutaj mamy bezpośrednie dojście do blatu, który usprawni nam rozładunek artykułów i do zlewozmywaka, w którym umyjemy warzywa etc. Również po drugiej stronie zlewozmywaka musi znaleźć się blat, dopiero później grzewcza płyta jak też piekarnik. Panel szklany umiejscowiony między dolnymi a górnymi szafkami kuchennymi, z pewnością przyda kuchni uroku.
Kuchenna wysepka może stać się rozwiązaniem wielu kłopotów.
Ulokowana w optymalnej bliskości do chłodziarki, poszczególnych oprzyrządowań, szafek kuchennych w dużym stopniu usprawni proces przyrządzania dań, przedłuży też strefę roboczą. Każdy projekt winien być szyty na miarę konkretnej konkretnego wnętrza a także brać pod uwagę indywidualne wymogi eksploatatorów.